test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / LAKTOZ VE ÖZELLİKLERİ - hammaddeler ansiklopedisi

LAKTOZ

 

ÜRÜN TANIMLANMASI

ÜRÜN ADI

Laktoz

SİNONİM

Süt şekeri, Lactobiose

KİMYASAL ADI

Lactose monohydrate

KİMYASAL FORMÜLÜ

C12H22O11.H2O

YAPISAL FORMÜLÜ

 

FORMÜL AĞIRLIĞI

360.32

C.A.S. NUMARASI

10039-26-6

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

FİZİKSEL DURUMU

Beyaz toz.

ERİME NOKTASI

223 oC

KAYNAMA NOKTASI

 

ÖZGÜL AĞIRLIK

 

ÇÖZÜNÜRLÜK

Suda kolaylıkla çözünmektedir.

GENEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANI

 

          Laktoz, memelilerin sütünde bulunan başlıca karbonhidrat olup, süt şekeri olarak da bilinmektedir. Bir molekül galaktoz ve bir molekül glikoz içeren bir doğal dissakkarit olan laktoz; kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik olarak stabil olmakta ve diğer ingrediyentlerle yüksek derece uyum göstermektedir. Serbest aldehit grubu oluşturma potansiyeli nedeniyle indirgen bir şeker olan laktoz, mutarasyon göstermekte ve α ve β olmak üzere iki formu vardır.

 

          Süt emmekte ve gelişmekte olan memelilerde başlıca karbonhidrat ve enerji kaynağı olan laktoz, enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi için kendisini oluşturan monosakkaritlere (glukoz+galaktoza) hidrolize olması gerekmektedir.

 

          Laktoz, büyük ölçüde süt ve fermente olmamış süt ürünleriyle vücuda alınmakta, yoğurt ve benzeri fermente süt ürünlerinde ise fermentasyon sırasında laktoz miktarı azalmaktadır.

 

          Süt kuru madde içeriğinin ana kısmını oluşturan laktoz; peynir ve/veya kazeinat üretiminden elde edilen peynir altı suyundan izole edilmektedir. Laktoz üretimininin temel prensibi, laktoz konsantrasyonunu yükseltmek amacıyla peynir altı suyundan suyun evapore edilmesidir. Yoğunlaşan peynir altı suyu (60 oC'de % 60 toplam katı), daha sonra aşamalı olarak soğutulmakta ve laktozun kristalizasyonuna ve separasyonuna izin verilmektedir.

 

          Bu aşamadan sonra, çok farklı tipte laktoz üretilmekte, kristal kütlesinin ayrılmasını takiben yapılan kurutma işlemi, sindirilebilir laktoz olarak adlandırılan sarı veya sarımsı renkli bir ürünle sonlanmaktadır. Laktozda oluşan sarı renk, B2 vitamini olarak bilinen riboflavinden kaynaklanmaktadır.

 

          Bu ürünün rafine edilmesiyle, rafine sindirilebilir laktoz elde edilmektedir. Eczacılık endüstrisinde kullanılan laktozun en saf formu, bu tür tekrarlanan rafine işlemlerinden geçirilerek elde edilmektedir.

 

          Ticari olarak spreyle kurutulmuş ve kristalimsi yapı olmak üzere iki formda bulunabilen laktozdan türetilmiş ürünler arasında; laktoz hidrolizatları, laktitol, laktuloz ve laktobionik asit yer almaktadır.

 

          Ticari olarak laktoz, peynir endüstrisinin bir yan ürünü olan peynir suyundan elde edilmektedir. Bu amaçla peynir suyu, öncelikle ultrafiltrasyona uğratılarak proteinler uzaklaştırılmakta, daha sonra iyon değiştiricide mineral maddeler alınmaktadır. Geride kalan çözeltiden su evaporasyonla ayrılarak, laktoz içeriği % 60'a kadar çıkartılıp, kristalize edilmektedir. Elde edilen kristalize laktoza, saflaştırma ve renk giderme işlemleri uygulanmaktadır.

 





 ETİKETLER : LAKTOZ MSDS,LAKTOZ NERELERDE KULLANILIR,LAKTOZ KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,LAKTOZ VE KULLANILDIĞI ALANLAR,LAKTOZ KULLANIMI,LAKTOZ KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,LAKTOZ KİMYASAL ÖZELLİKLERİ,LAKTOZ NEDİR, LAKTOZ İMALATI - ÜRETİMİ,LAKTOZ NASIL KULLANILIR.

                                                            HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ