test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / JELATİN VE ELDE EDİLMESİ - hammaddeler ansiklopedisi

JELATİN

 

ÜRÜN TANIMLANMASI

ÜRÜN ADI

Jelatin

SİNONİM

Gelatin edible

KİMYASAL ADI

Jelatin

KİMYASAL FORMÜLÜ

 

YAPISAL FORMÜLÜ

 

FORMÜL AĞIRLIĞI

 

C.A.S. NUMARASI

9000-70-80

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER

FİZİKSEL DURUMU

Jelatin, genellikle toz veya granül formda üretilmektedir. Sarımsı, açık sarımsı kahverengi kokusuz ve tatsız bir maddedir.

ERİME NOKTASI

 

KAYNAMA NOKTASI

 

ÖZGÜL AĞIRLIK

 

ÇÖZÜNÜRLÜK

Soğuk suda çözünmez, fakat daldırıldığında kabarmakta ve derecesine göre ağırlığının 5-10 katı su alıp yumuşamaktadır. Sıcak suda çözünürken, soğumayla birlikte jel oluşturmakta, asetik asitte çözünürken, etanol, kloroform ve eterde çözünmemektedir.  

pH

3,8-7,6

GENEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANI

 

          Jelatin; hayvanların deri, tendon, ligament ve kemiklerindeki kolajenin kısmı hidralizasyonu ile elde edilen bir proteindir. Demir, kalsiyum, laktoz, diğer kimyasallar ve Salmonella, Staphylococcus aureus, Clostridium spp., küf sporları gibi patonejik mikroorganizmalardan arındırılmış, ilgili sınırlamalara uyması gereken bir ürün olan jelatin, peptid bağı ile bağlanmış amino asitlerin oluşturduğu uzun zincirli bir asittir.

 

         Hemen hemen yan dallar içermeyen bir zincir yapıya sahip olan jelatin, saf azotlu bir madde olup, peptid zincirinde yer alan temel amino asidi prolindir

 

          Gıda endüstrisinde kullanılan ve "yemeklik jelatin" de denen bu madde; sığır, koyun derileri ve kıkırdak dokularından üretilmektedir.

 

          Jelatin üretiminde hammadde asitle veya bazla hidrolizasyona tabii tutulmakta bunu takiben sıra ile ekstraksiyon, arıtma, konsantrasyon, kurutma ve öğütme işlemlerine maruz kalmaktadır.

 

          Kuruyken stabil olan, fakat nemli veya solusyon halinde mikrobiyel ayrışmaya uğrayan, partikül boyutlarına göre ton farkı olan jelatin, % 84-90 protein, %1-2 mineral tuzlar, % 8-15 su içermekte ve herhangi bir katkı maddesi veya koruyucu içermemelidir.

 

         Jelatin kalitesi belirlenirken en önemli etmenlerden biri, oluşan jelin sıkılığı veya gücüdür. Bu özellik, "Bloom sayısı" denilen bir değerle ifade edilmektedir. Önemli bir diğer etken de çözeltinin viskozitesidir.           Bloom sayısı; jelatin sertliğini belirten bir değerdir. Bloom sayısından, o jelatinin molekül ağırlığı hakkında da bir bilgi edinilebilmektedir. Bir jelatin preparatının molekül ağırlığı ne kadar yüksekse, o kadar sert bir jel oluşturmakta, yani Bloom sayısı da o kadar yüksek olmaktadır.

 

         Jelatin, triptofan hariç bütün temel amino asitleri içeren ve kolaylıkla sindirilebilen bir proteindir. Jelatin, kimyasal veya kimyasal modifiye olmuş bir ürün değildir. 

          Jelatin, geleneksel olarak başlıca gıda, eczacılık ve fotograf endüstrisinde kullanım alanı bulmaktadır.   Gıda endüstrisinde en bilinen kullanım alanı jöle, marşmelov ve yumuşak şekerlemeler olan jelatin, ayrıca etlerde su tutma ve/veya parlatma ajanı olarak kullanılmaktadır.

          Eczacılık endüstrisinde ilaçlar için sert ve yumuşak kapsüllerin yapılmasında, diet/sağlık ürünlerinde, şurupların yapımında uygulama alanı bulmaktadır. Yüksek derece sindirilebilir olan jelatin, ilaçlar için doğal koruyucu kaplama görevini görmektedir.

 

 

 ETİKETLER : JELATİN MSDS,JELATİN NERELERDE KULLANILIR, JELATİN NASIL KULLANILIR, JELATİN ELDESİ, JELATİN YAPISI,JELATİN VE KULLANILDIĞI ALANLAR,JELATİN KİMYASAL FORMÜLÜ,JELATİN KİMYASAL YAPISI,JELATİN İMALATI - ÜRETİMİ  - YAPIMI,JELATİN NEDİR,JELATİN NEDEN ELDE EDİLİR.

                                                     HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ