test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / GLİSERİN VE ÖZELLİKLERİ - hammaddeler ansiklopedisi

 
Ürün Kodu : E 422
Ürün Adı : GLİSERİN
Yapısal Formülü:
Sinonim : Glycerol; 1,2,3-Propanetriol; Glyceritol; Glycic Alcohol; 1,2,3-propane; Trihydroxypropan
Kimyasal İsmi : 1,2,3-Propanetriol, glycerol, trihydroxypropane
Kimyasal Formülü : C3H8O3
Formül ağırlığı : 92.10
C.A.S. Numarası : 56-81-5
H.S. Kodu : 1520.10
     
     

Tüm hayvansal ve bitkisel yağların ortak bir yapıtaşı olan gliserin; üç değerli bir alkol olup, yağlarda çoğunlukla yağ asitleri ile esterleşmiş formu olan gliserid olarak bulunmaktadır. Ayrıca az miktarda da olsa fosfatidlerin yapısında yapıtaşı olarak yer almaktadır.

 

En basit trihedirk olan gliserin; renksiz, kokusuz, şeker tadında viskoz şurup kıvamında bir sıvıdır. Kaynama noktasında ayrışmaya uğramakta, korozif ve pis kokulu akrolein gazları ortaya çıkarmaktadır.

 

Su ve alkol her oranda çözelti oluşturan gliserin, eter ve etil asetat gibi organik solventlerde kısmen çözülmektedir. Değişik organik maddelerle gösterdiği çözünebilirliği dikkat çekicidir. Ayrıca organik bileşenlerle, gliserinat olarak adlandırılan kompleks tuzlar oluşturmaktadır.

 

Oksijene karşı aslında duyarlı olmayan gliserin; ancak katalizörlerin varlığında ve yüksek sıcaklıklarda okside olarak parçalanmaktadır. Buna benzer bir parçalanma; dikromat ve permanganat gibi kuvvetli oksitleyici maddelerle tepkimeye girdiğinde de gerçekleşmekte, sonuçta ortama su ve CO2 vermektedir. Buna karşın nötr çözeltiler içinde, aldehit ve dioksii asetona okside olmaktadır.

 

Katalizör varlığında asetik anhidritle reaksiyona giren gliserin, katı ve sıvı yağların hidrolizasyonu sırasında yan ürün olarak meydana gelmektedir.

 

Doğal gliserin kaynakları yetersiz kaldığından ticari olarak propilenden sentezlenmekte, ayrıca patentli fermentasyon proseslerine bağlı olarakta elde edilebilmektedir. Bu fermentasyon sürecinde ortama maya ile beraber sodyum bisülfit katılmaktadır.

 

Donmaya karşı dirençli olan gliserin, higroskopik olup, havadan nem almaktadır. Bu özelliği, gliserini kozmetik ürünlerinde nem alıkoyucu humektant görevini yerine getirmesine yol açmakta, katıldığı formülasyonlarda kurumayı önlemektedir.

 

Kullanım amacına göre değişen gliserinler; rafine gliserin, distile gliserin ve kimyasal saflıkta gliserin olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır.

 

Solvent, gıda katkı maddesi, tatlandırıcı ajan, plastikleştirici gibi birçok fonksiyona sahip olan gliserin; magnezyum sülfatla beraber kullanıldığında vücut üzerindeki yaraların tedavisinde kullanılan merhemlerin formulasyonlarına katılmaktadır. Ayrıca alkil reçine, selofan, ester gam, dinamit, sıvı sabun, parfüm ve diş macunu gibi ürünlerde de kullanılmaktadır.

 

 

 

Gıda ve içeceklerde gliserin; desikasyonu (belirli bir ortamdan su kaldırılmasından kaynaklanan kuruluk) önlemekte, tekstürü geliştirmekte, raf ömrünü arttırmakta ve zayıf çözeltiler oluşturan ingrediyentlerin uyumunu arttırarak viskoziteyi oprimum koşullara getirmektedir.

 

En yaygın kullanım alanı kişisel bakım ürünleri olan gliserin; diş macunu, ağız yıkama suyu, nemlendirici krem, losyoni deodorant ve rujlarda kullanılmaktadır.

 

Eczacılıkta ise nemlendirici, koruyucu, plastikleştirici, solvent, laksitatif etki yapıcı görevi görmekte, viskozite ile ozmotik basıncın ayarlanmasında uygulama alanı bulmaktadır. Özellikle jelatin kapsüller, antibiyotik şuruplar, krem ve merhemlerde bileşen olarak yer almaktadır.

 

  





 


ETİKETLER : GLİSERİN MSDS,GLİSERİN NERELERDE KULLANILIR,GLİSERİN NASIL KULLANILIR, GLİSERİN NEDEN KULLANILIR, GLİSERİN VE KULLANILDIĞI ALANLAR, GLİSERİN KİMYASAL FORMÜLÜ, GLİSERİNİN KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ, GLİSERİN ELDESİ, GLİSERİN İMALATI - ÜRETİMİ - YAPIMI,GLİSERİNİN YAPILIŞI.

                                                                HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ