test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / DİSODYUM HİDROJEN FOSFAT VE KULLANIMI - hammaddeler ansiklopedisi

ÜRÜN ADI

Dısodıum hydrogen phosphate dodecahydrate cryst.

SİNONİM

Sodium monohydrogen phosphate,

KİMYASAL ADI

Disodium hydrogen phosphate, disodium hydrogen orthophosphate, disodium hydrogen monophosphate

KİMYASAL FORMÜLÜ

HNa2HPO4 · 12H2O

YAPISAL FORMÜLÜ

-

FORMÜL AĞIRLIĞI

358.14

C.A.S. NUMARASI

10039-32-4

FİZİKSEL DURUMU

Beyaz, efloresant, kokusuz toz veya kristaller.

ERİME NOKTASI

35 oC

KAYNAMA NOKTASI

-

ÖZGÜL AĞIRLIK

1.52 g / cm3

ÇÖZÜNÜRLÜK

218 g/l (suda, 20 oC)

pH

9.0 – 9.4 (50 g/l, H2O, 20 oC)

GENEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANI

           Tüm canlılarda yaşamı için önemli bir element olan fosfor, doğada bulunan en yaygın elementlerden biri olup, gıdalarda, suda, vücudumuzda doğal olarak meydana gelmektedir. Vücudumuzda fosfor; genler, dişler, kemikler hatta kasların yapısına katılmaktadır.

          Günlük yaşantımızda hepimizin kullandığı diğer önemli bir fosfor türevi de fosforik asittir. Tribazik bir asit olan fosforik asitten, hidrojen iyonlarının biri, ikisi veya tüm üçünün diğer pozitif iyonlarla yer değiştirmesiyle ortofosfat tuzları meydana gelmektedir.

            Fosforik asit, kalsiyum, potasyum ve sodyum gibi diğer elementlerle birleştirilmekte, ısı yardımıyla fosfatlara dönüşmektedir.

            Fosfatların sahip oldukları önemli özellikleri belirleyen başlıca karakteristikleri; zincir uzunluğu ve pH’tır. Bunlar, fosfatların kullanışlılığını etkilemekte, tamponlama kuvveti, şelatlama gücü, dispersiyon ve absortif yeterlilikleri ile çözünürlüğü teşvik etmektedir.

           Fosfatlar genelde sodyum, kalsiyum, potasyum ve alüminyum gibi bazı yaygın elementlerin fosfat iyonları ile bileşik oluşturmasıyla kullanılmaktadır.

            Sahip oldukları fosfor atomu sayısına göre gruplanan fosfatlar; şu genel adlandırmalara sahip olmaktadır.

 

Fosfor atomu sayısı

İyon

Genel adı

1

PO4-3

Ortofosfatlar

2

P2O7-4

Pirofosfatlar

3

P3O10-5

Tripolifosfatlar

> 3

(PO3) (n+2) -(n+4)

Polifosfatlar

 

Ortofosfatlar; Deterjanlarda ve fırıncılık ürünlerinde tamponlama görevi görmektedir.

Pirofosfatlar; Su arıtmada ve metallerin temizlenmesinde şelatlayıcı ajan olarak kullanılmaktadır.

Tripolifosfatlar; Et işleme ve bulaşık deterjanlarında dispersant olarak kullanılmaktadır.

Polifosfatlar; Kaolin üretimi ve proses peynirinde dispersant görevi görür.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

          Disodyum hidrojen fosfat; ortofosforik asitin bir sodyum tuzu olup, gıdalarda antioksidan sinerjisti, stabilizatör ve tamponlayıcı ajan olarak kullanılmaktadır. Ayrıca disodyum hidrojen fosfat; pastörize proses peynirde emülgatör olarakta kullanılmaktadır.  Bunun dışında; jelleşmeyi önlemesi amacıyla tozlaştırılmış süte de katılmaktadır.

 

          Disodyum hidrojen fosfat anhidrat; emaye kaplamada, su arıtmada, kazanlarda suyun yumuşatılmasında ve pH’ın stabilize edilmesinde, deterjan ve temizleme ajanlarında; tekstil ürünlerinin ağartılmasında, instant puding ve krem tatlılarda stabilizatör olarak görev yapmaktadır.  

 


  

ETİKETLER : DİSODYUM HİDROJEN FOSFAT NEDİR,DİSODYUM HİDROJEN FOSFAT VE ÖZELLİKLERİ,DİSODYUM HİDROJEN FOSFAT NERELERDE KULLANILIR,DİSODYUM HİDROJEN FOSFAT NASIL KULLANILIR,DİSODYUM HİDROJEN FOSFAT NE KADAR KULLANILIR,DİSODYUM HİDROJEN FOSFAT VE KULLANILDIĞI ALANLAR,DİSODYUM HİDROJEN FOSFATIN ÖZELLİKLERİ,DİSODYUM HİDROJEN FOSFAT KİMYASAL FORMÜLÜ,DİSODYUM HİDROJEN FOSFAT MSDS,DİSODYUM HİDROJEN FOSFAT KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,DİSODYUM HİDROJEN FOSFATIN GIDA SEKTÖRÜNDE KULLANIMI.

                                                       HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ