test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / ÇİM BİTKİSİ - TARIM VE ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

ÇİM BİTKİSİNDE ARANAN ÖZELLİKLER

Çim alanlarının oluşturulmasında bölgenin şartlarına uygun türlerin seçilmesi gerekir.Her bölgenin kendine özgü toprak ve iklim şartlarının olması her yerde farklı çim türlerinin kullanılmasını gerektirir.Ekilecek çim türünü belirlerken,ekim yapılacak alanın toprak yapısı ve kullanım amacı dikkate alınmalıdır.Çünkü çim alanları  genellikle uzun yıllar kullanılmak üzere oluşturulur.Çim bitkisi,farklı iklim ve yer koşullarında yani güneşli ya da gölgeli ortamlarda,asitli,tuzlu,kireçli yada killi topraklarda kullanıma uygun olmalıdır.Ayrıca yıl boyunca yeşilliğini muhafaza etmeli,basmaya,hastalıklara karşı dayanıklı olmalı,estetik açıdan düzgün bir yüzey oluşturmalıdır.

 

ÇİM ALANLARIN OLUŞTURULMASI

Çim alanlarının oluşturulması için en uygun zamanlar Nisan başından mayıs sonuna kadar ve Eylül başından Ekim ortasına kadar olan dönemdir.Çim alanının oluşturulması güç olduğundan tohum seçiminden,ekiminden bakım ve gübrelemeye kadar son derece özenli davranmak gerekmektedir.Uygulama iki aşamada gerçekleştirilir.birinci aşama toprak hazırlığı,ikinci aşama ise tohum ekimidir.

TOPRAK  HAZIRLIĞI : Çim alanı oluşturulacak arazideki toprak yapısı ekime uygun hale getirilmelidir.bunun için toprak işlenerek sıkışan kısımlar havalandırılır.daha sonra oluşan kesekler kürekle parçalanır.mevcut toprak ekime uygun değilse hariçten gelen topraktaki yabancı otların çıkması için bir hafta sulanır.bu işlemlerden ve kaba tesviyesi yapılan alanın oturmasından sonra arazi formunu net olarak ortaya çıkarmak ve yüzeyi düzgün hale getirmek için tırmıkla ince bir tesviye yapılmalıdır.Ağır topraklarda gevşek yapı oluşturma,geçirgen topraklarda ise su tutma kapasitesini artırmak amacıyla,mevcut alana 0,5-1 cm. kalınlığında torf veya organik gübre serilmeli ve tırmıkla toprağa karıştırılmalıdır.

TOHUM  EKİMİ : Toprak hazırlığı tamamlandıktan sonra,alanın özelliklerine ve kullanım amacına uygun hazırlanan çim tohumu karışımı, m2’ye 25-40 gr. Gelecek şekilde atılmalıdır.atılan tohumlar bir silindir veya tahta kapakla bastırılarak üzerine kapak tabir edilen ince mil veya yanmış ve elenmiş gübre serilmelidir.bundan sonra sulama yapılarak ekim işlemi tamamlanır.

 

ÇİM   ALANLARIN  BAKIMI

Ekim işlemi yapıldıktan sonra meydana gelebilecek boşluklar bölgesel ekim yapılarak giderilir.ancak büyük boşluklar varsa ve çimlenme çok zayıfsa ekimin yenilenmesi gerekir.

Çim alanında sulama,toprak neminin yüzeyden 2-3 cm. kadar derinliğe inmesinden sonra yapılmalıdır.çok sık sulama yapmaktan kaçınılmalıdır.Öğle sıcağında bitkide yanmalar yapabileceği için sulama daha çok sabah ve akşam geç saatlerde yapılmalıdır

Yabancı ot mücadelesi mekanik ve kimyasal olarak yapılmalıdır.kimyasal mücadele güneşli ve sıcak havalarda yapılmamalıdır.

Çim bitkisi 6-9 cm. uzunluğa erişince,kullanım amacına uygun olarak1-5 cm. uzunlukta kesilmelidir.İlk ve son yapılan çim biçme  işleminin derin olmasında fayda vardır.

Çim bitkilerinin gelişimini yatay yöne çevirmek ve kardeşlenerek sıkışmalarını sağlamak için silindir geçirilir.ancak bu işlem,killi topraklarda zemin geçirgenliğini olumsuz etkileyeceğinden yapılmamalıdır.

 

ÇİMLERDE  GÜBRE  KULLANIMI

 

Çim alanları sürekli sulandığı için besin maddesi kaybı fazla olmaktadır.Gübrelemede esas amaç,bitkinin ihtiyaç duyduğu ancak topraktan alamadığı besin maddelerini doğru zamanda ve doğru miktarda verebilmektir.Etkisi olmayan,sulandığında hemen eriyip toprak suyuyla yıkanan gübrelerden bir fayda sağlanamayacağı için bu tip gübreler mevcut çim alanının homojen görümünü olumsuz yönde etkiler.İyi bir çim gübresi granül yapıda olup uzun süre etkili olmalıdır.Uzun süre etkili olan çim gübreleri hemen suda erimediğinden dolayı,sulama yapıldıkça çim bitkisinin ihtiyacı kadar azot,fosfor ve potasyum,bitki bünyesine alınır.Bunlar mevcut çim alanının uzun süre canlı ve yeşil kalmasını sağlar.Sık gübreleme yapılmadığından dolayı da aşırı ve sık gübrelemenin çim alanlarında meydana getireceği olumsuzlukları ortadan kaldırır.

 

ETİKETLER : ÇİM BİTKİSİ NASIL EKİLİR,ÇİM BİTKİSİ NASIL BAKILIR,ÇİM BİTKİSİ GÜBRELERİ,ÇİM BİTKİSİ BAKIMI,ÇİM GÜBRE NASIL KULLANILMALI,ÇİM BİTKİSİ GÜBRESİ,ÇİM BESLEME GÜBRESİ,GÜBRE FORMÜLÜ,POTASYUMLU ÇİM GÜBRESİ,AZOTLU ÇİM GÜBRE YAPIMI.


 

                         HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ