test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / CAM ÇEŞİTLERİ - hammaddeler ansiklopedisi

Silikat camların çok değişik türleri vardır. Bu camların bileşimlerinde az ya da çok SiO2 vardır. Bu nedenle bu camlara silikat camları denir. Bunlarda kimyasal bileşimlerine göre sınıflandırabiliriz.

 

1.Sodakalsik Camı: Dünyada üretilen camların %90’ı sodakalsik camıdır. Kolayca eritilebilir, ucuzdur fakat ısıl şoklara mukavemet ve kimyasal kararlılık gibi haller dışında her yerde kullanılabilir. Normal elektrik ampulü, fluoresan ampulleri, pencere camları v.b. malzemelerin üretiminde kullanılırlar. Yapısında %5 oranında CaO vardır.

 

2.Kurşun Camı (Kristal Cam): Soda kalsik camında kirecin yerini PbO aldığında kurşun camı elde edilmiş olur. Yapısında %80 oranında bazı hallerde daha fazla kurşun oksit bulundurur. Kurşun oksit, camın erime noktasını düşürerek yumuşama noktasını CaO’li camlarınkinin de altına düşürür. Ayrıca cama kolay işlenebilme, ışığı yansıtma ve yayma özelliği kazandırır. Kurşun oksit miktarının %80’i geçtiği cam türü g ve x ışınlarından korunmak amacıyla kullanılır. Oldukça pahalı bir cam olduğu için baryum oksitli camlar kullanılır.

 

3.Borosilikat Camı: Borosilikat camlarının yüksek yumuşama noktası vardır.Buna rağmen, ısıl şoklara karşı büyük bir mukavemet sağlayan büyük bir genleşme katsayısı, su ve asitlere karşı çok iyi mukavemet göstermesi ve üstün elektriksel özellikleri vardır. Bu nedenlerden dolayı laboratuar (teknik) cam olarak kullanılmaktadır. Mutfak eşyası, büyük boyutlu astronomik aynalar yapılmaktadır.

 

4.Alüminosilikat Camı: %20 den fazla alümin, az miktarda bor, bir miktar kireç ve mayezi ile çok az alkali içerirler. Ancak alkali bulunmadığı zaman camın eritilmesi ve işlenmesi zorlaşır. Yumuşama noktasının yüksek ve dilatasyon katsayısının küçük olması termometre, yanma tüpleri, alevle doğrudan temas edecek her türlü parçanın yapımında kullanılır.

 

5.Silis Camı (%96 SiO2): %96 oranında silis içeren bu cam, presleme ve üfleme yöntemleri ile şekillendirme bu camlara uygulanır. Dilatasyon katsayısı küçüktür. Bu cam türü, çok saydam oluşu nedeniyle UV ışınlarını çok iyi geçirirler. Bu nedenle UV lambaları ile mikrop öldürücü özel lambaların yapımında kullanılır.

 

6.Silis Camı (%99 SiO2): Çok saf kuvars kumunun eritici madde olmadan eritilmesiyle elde edilir. Bu camın üretimi ve şekillendirilmesi çok yüksek sıcaklıkta (1750 ˚C) ’de olur. Bu nedenle üretilecek malzemelerin şekil ve boyutları sınırlı olmak zorundadır. Genleşme katsayısının  küçük, yumuşama noktasının çok yüksek olması ve UV ışınlarını çok iyi geçirmesi gibi olumlu özellikleri vardır. Dielektrik özellikleri de iyidir. Ancak maliyetin yüksek oluşu nedeniyle eletroteknikteki uygulamaları sınırlıdır. Isıl şoklara karşı mukavemeti en yüksek camdır. 

 

Cam Çeşitleri: Uygulama yerlerine göre cam çeşitleri şunlardır.

a)      Renkli camlar

b)      Buzlu camlar

c)      Pencere camı

d)      Emniyet camları

e)      Fiber glas (cam elyafı)

f)        Telli cam

g)      Optik cam

h)      Silis camları gibi.

  ETİKETLER: RENKLİ CAM ÇEŞİTLERİ, RENKLİ CAMIN ÖZELLİKLERİ,RENKLİ CAM KİMYASI,RENKLİ CAM NEREDE KULLANILIR,BUZLU CAM VE ÖZELLİKLERİ,BUZLU CAMIN YAPISI,BUZLU CAM NEREDE KULLANILIR,PENCERE CAMI NASIL YAPILIR,PENCERE CAMI İMALATI(ÜRETİMİ),PENCERE CAMI NASIL YAPILIR,PENCERE CAMIN KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,EMNİYET CAMLARI NEREDE KULLANILIR,EMNİYET CAMLARI VE ÖZELLİKLERİ,TELLİ CAM VE ÖZELLİKLERİ,OPTİK CAM VE ÖZELLİKLERİ,OPTİK CAM YAPIMI, OPTİK CAM KİMYASI,ALÜMİNOSİLİKAT CAMLARIN KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ,ALÜMİNOSİLİKAT CAMLAR VE ÖZELLİKLERİ,BOROSİLİKAT CAMI NASIL YAPILIR,BOROSİLİKAT CAMI NEREDE KULLANILIR,BOROSİLİKAT CAMIN YAPISI, KRİSTAL CAM NASIL YAPILIR, KRİSTAL CAM YAPIMI,KRİSTAL CAM KİMYASI.

 

 

                                               HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ