test HAMMADDELER ANSİKLOPEDİLERİ - www.hammaddeleransiklopedisi.com - 2014 - DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ - KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLOPEDİLERİ - PARFÜM ve RENKLİ KOZMETİK FORMÜLLERİ - SAÇ BAKIM FORMÜLLERİ - CİLT BAKIM FORMÜLLERİ - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 1 - DEZENFEKTANLAR ANSİKLOPEDİSİ - 2 - BİTKİSEL KOZMETİK ANSİKLOPEDİSİ - MADENİ YAĞ ANSİKLOPEDİSİ - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 1 - ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ 2 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 1 - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - 2 - ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ - OTO BAKIM ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -1 - YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ -2 - PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ | HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ
HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ




MAKALELER / ASFALT KULLANIMI..ASFALT ÇEŞİTLERİ..ASFALT YAPIMI..

ASFALT
 
Dünyada kullanılmakta olan  en eski ve dayanıklı  yol yapı malzemesidir. Gelişen teknoloji ile kendini yenileyerek günümüzde de en çok  kullanılan zemin kaplama malzemesidir.
 
* Ekonomik, bakım gerektirmeyen ve uzun ömürlü bir zemin kaplama sistemidir.
* Süratli uygulama ve aynı gün içinde kullanıma açma.
* Esnek yapısı ile yüksek ısı farklılıklarında bile deforme olmadan çalışma.
* Yüksek sürüş konforu ve kayma direnci.
* Kuvvet yayma özelliği sayesinde daha ince kalınlıklarda uygulama.
* Kolay ve süratli tamir olanağı.
* Düzgün ve sürekli(derzsiz) yüzey oluşturabilme.
* Yeniden kullanılabilirlik(%100 geri dönüşüm)
 
2- DESENLİ RENKLİ ASFALT NEDİR? HANGİ ZEMİNLERE VE NASIL UYGULANIR?
DESENLİ & RENKLİ ASFALT NEDİR?
 
DESENLİ & RENKLİ ASFALT uygulaması , son yirmi yıl içerisinde geliştirilmiş, en dayanıklı dekoratif zemin kaplama sistemidir. DESENLİ & RENKLİ ASFALT , görünüm ,uygulandığı ortama gösterdiği uyum ve mimari açıdan , tek tek döşenen parke taşı, tuğla ve diğer zemin kaplama ürünlerinin çok ilerisinde dekoratif asfalt baskı sistemidir. Çimentonun mukavemetiyle, asfaltın esnekliğini içeren kompozit bir üründür. 
DESENLİ & RENKLİ ASFALT dekoratif baskı kalıpları ile asfalta , tuğla , arnavut kaldırımı,balık sırtı,kilitli taş, fisco, kayrak veya tasarlanan herhangi bir desen verilebilir. Asfalt yüzeyi baskı uygulandıktan sonra Renkli Yüzey Kaplama Sistemi kullanılarak yüzey renklendirilir. Renkli Yüzey Kaplama , su bazlı akrilik reçine ile güçlendirilmiş renkli bağlayıcısı ve sertleştiricisi ile özel asfalt kaplama boyasıdır. Asfaltın mukavemetini arttırır, sıcaktan dolayı genleşmeyi soğuktan dolayı çatlama ve bozulmasını engeller. 
DESENLİ  & RENKLİ ASFALT dekoratif baskı sistemi dünyanın birçok yerinde , her türlü iklim şartlarında ve trafik koşullarında kendini kanıtlamış bir üründür. Amerika'dan Avusturalya'ya kadar uzanan bölgede her türlü kullanım alanında birçok firma tarafından uygulanmaktadır
 
DESENLİ & RENKLİ ASFALT NEREYE UYGULANABİLİR?
 
DESENLİ & RENKLİ ASFALT toprak zeminden itibaren uygulanabildiği gibi mevcut bozulmuş olan asfalt yada beton zemin üzerine de uygulanabilir.
RENKLİ ASFALT ise mevcut asfalt zemininizi güçlendirmek ve dekoratif bir görünüm elde etmek için sadece renkli yüzey kaplama işlemi ile mevcut asfalt zemininizin üzerine pratik ve hızlı bir şekilde uygulanarak estetik bir görünüm elde edilir. 
 
DESENLİ & RENKLİ ASFALT NASIL UYGULANIR?
 
DESENLİ & RENKLİ ASFALT uygulamasının yapılacağı (Sözleşmesi imzalanmış) yerler vaziyet planı üzerinde drenaj, asfalt kalınlığı,desen ve renk seçeneklerine göre CAD ve 3D ortamında firmamız mühendislerince teknik ve görsel açıdan müşteri istekleri göz önüne alınarak projelendirilir ve uygulama sonrasında oluşacak görünüm ve teknik bilgiler uygulama öncesinde canlandırılır.
 
ZEMİNİN HAZIRLANMASI: DESENLİ & RENKLİ ASFALT 'ın uygulanacağı yüzey, % 92-98 oranlarında sıkıştırılmış ve ıslah edilmiş(stabil) herhangi bir zemin olabilir. Zemin ıslahı gerekiyorsa ; mekanik malzeme, plentmix malzeme yada binder tabakası asfalt meyilleri verilerek gerekli kalınlıkta serilip sıkıştırılarak alt zemin iyileştirmesi yapılır. Desenli Renkli asfalt kaplanacak zemin yeterli kalınlıkta (kullanım alanına göre) beton ise herhangi bir işleme gerek kalmadan üst tabaka olan asfaltın serilmesi işlemine geçilebilir.
 
ASFALTIN SERİLMESİ: DESENLİ & RENKLİ ASFALT uygulamasında ; özel dizayn sıfır numara(Tip 0-5 asfalt kullanılır. Sıfır numara asfalt % 91,00    0-5 mm agrega,% 2,20 filler, % 6,80 bitüm (A.C. 60/70 penetrasyonlu) 'den oluşur. Asfalt serilmeden önce, tabakalar arası aderansı sağlamak için mevcut alt zemine 1 lt/m² CRS-1 (su bazlı katyonik emülsiyon) uygulanır. Uygulama yerine gelen 120-130 derecedeki asfalt serilecek yerden biraz uzağa uygun bir yere dökülür. Profil mastarlar asfaltın serilme kotunda , gerekli drenaj durumu da göz önüne alınarak yerleştirilir. Sadece yaya trafiğinin olduğu alanlar için 5 cm kalınlığında,araç trafiğinin olduğu yollarda 6 cm kalınlığında asfalt serimi gerçekleştirilir.Gelberiler ile tesviyesi yapılan veya finişer ile serilen asfalt ,120C°-85C°'ler arasında minimum 1,5 tonluk çift bandajlı silindir vasıtasıyla %91-94 oranında sıkıştırılır. 
 
DESEN VERİLMESİ:
 
Silindiraj işlemi sona erdikten sonra,asfalt min. 80 derece sıcaklıkta iken, projesinde belirlenen desenlere göre seçilen, özel çelik liflerden imal edilmiş Asfalt Desen Kalıpları istikameti doğrultusunda asfalt yüzey üzerine yerleştirilir. 
Kalıplar yerleştirildikten sonra 4-6 ton/m² düşey kuvvet vuran kompaktörler, şablon kalınlığını asfalta gömene kadar, çelik desen kalıpları üzerinde gezdirilir, kalıp tam olarak gömüldüğü yerinden kaldırılarak ,2-3 sıra daha önceki derzlere yerleştirilir ( istikametinden şaşmaması için ) ve desen verme işlemine devam edilerek 9 mm derinliğinde derzler elde edilir. 
 
ASFALT YÜZEYİN BOYANMASI:
 
Asfalt sıcaklığının 35 C derecenin altına düştüğünde yüzey kaplama işlemine geçilir. Kullanılacak Olan Boya TSE Belgeli ve Teknik Özellikleri(Aşınma ASTM-D 4060-1=0,23 g/1000 devir; ESNEME ASTM-D 522-93A= 0,98’’ ; Kuruma Süresi Katlar Arası TS4317= 3 Saat ; Uçucu Olmayan Madde Miktarı TS 6035=%65 ; Örtme-Kaplama Gücü TS 5808=4,5 m2/lt; Yapışma Mukavemeti TS 4313=Tip-0 ; Sıcaklık Limitleri TS 6293= -20/+125oC; Suya,Tuzlu Suya,Sıvı Sabun,Mineral Yağ ve Benzine Karşı Dayanımı TS39/T TS 11590=UYGUN olmalıdır.)Sistem iki kompenantlıdır. Birincisi su bazlı renkli bağlayıcı, ikincisi çimento esaslı sertleştiricidir. Bu iki kompenant (bileşen) ve 3-4 litre su 20 litrelik bir kovaya boşaltılır, karıştırıcı 400 – 500 devirlik ½ inçlik matkaba takılarak , 2-3 dakika iyice karıştırılır. Boyanın yüzeylerde ton farkı olmaması için her seferinde aynı miktarda su kullanılır. Boya 110 PSİ’ lik hava kompresörüne bağlanan çift kademeli pompa ve buna bağlı püskürtücü ile asfalt yüzeye püskürtülür. Asfalt yüzeye püskürtülen boya özel fırçalar ( 50 cm genişlikte ) ile asfaltın siyah rengi kalmayacak şekilde yayılır, aynı işlem ilk kat boya işlemi bitirildikten sonra ikinci kat içinde tekrarlanır. İkinci kat boyanın kurumasını müteakiben ( yaklaşık 2-3 saat ) yüzeye su geçirimsizlik ve mevcut boyanın korunması özelliğine sahip  cila işlemi püskürtme yöntemi ile atılarak  Renkli Asfalt Yüzey Kaplama İşlemi tamamlanmış olur. 
Renklendirme uygulamasından yaklaşık (23 °C ve %50+/-5 Rh) 4-5 saat sonra yaya trafiğine, 48 Saat sonrada araç trafiğine açılabilir.
 
Asfalt Boyasının Faydaları:
a) Sertleştirici sayesinde asfaltın aşınma mukavemeti normal asfalta göre üç kat artar.(Taber Aşınma Testi ASTM D-4060)
b) Bileşimi sayesinde asfalt -30 derece ile , +70 derece sıcaklığa kadar dayanıklılığını muhafaza eder(TS 6293)
c) Esnekliği sayesinde asfalt zeminde meydana gelebilecek çökmelerde bile yüzeyden deforme olmaz(Esneme Testi ASTM D-522)
d) Her türlü dış etkenlere karşı yüzeyden ayrılmama ve uzun süre renkli görünüm (Yapışma TS4313)
e-) Dış ortamda karşılaşabileceği her türlü kimyasal maddeye (Su, Tuzlu Su, Sıvı Sabun, Deterjan, Mineral Yağ ve Benzin) karşı üstün dayanım.(TS 39-11590)
2- DESENLİ RENKLİ ASFALT GENEL ÖZELLİKLERİ
EKONOMİK: Asfalt bilinen en ucuz ve dayanıklı zemin malzemesidir.
DESENLİ & RENKLİ ASFALT uygulaması kilitli parke taşına nazaran işçilik ve zaman açısından büyük tasarruf sağlar. Uygulama çok seri elle serim (Min:400-600 m²/Gün) Finişer ile serim (Min: 1000 -1200 m²) yapıldığından yol ve kaldırımlar aynı gün içinde ( boyama işleminden 4-5 saat sonra ) yaya trafiğine , 48 saat sonra araç kullanıma açılabilir. 
 
ESTETİK: DESENLİ & RENKLİ ASFALT ,bütün bir malzeme olduğundan,beton veya doğal taşın klasik görüntüsünü kalıcı olarak elde edersiniz.Çökme ve kabarma olmaz,derzler bozulmaz,düzgülüğünü ve güzelliğini yıllarca muhafaza eder. Standart desen ve renkler dışında özel desen ve renk seçenekleri sunar. 
 
DAYANIKLI: DESENLİ & RENKLİ ASFALT özel boyası sayesinde asfaltın mukavemetini 3 kat arttırır. Bu nedenle benzeri ürünlere karşı daha dayanıklıdır. 
 
EMNİYETLİ:Araçlar DESENLİ & RENKLİ ASFALT uygulanmış yola girdiklerinde ses ile kulağı, görünüm ile de gözü ikaz eder ve dikkati artırır, yavaşlama ihtiyacı duyulur.Kilitli parke taşlı yollarda derzlerin boşalması nedeni ile yerlerinden oynamış taşlar birbirine vurarak rahatsız edici sesler çıkarırlar, araçlar taşı fırlatabilirler. DESENLİ & RENKLİ ASFALT uygulanmış yollarda böyle bir tehlike söz konusu değildir. 
 
TEMİZ : Beton ve doğal taşlı yollarda derzlerdeki kum dolgusu süpürme esnasında boşalır, derzlerin su geçirmesi ve don nedeniyle oluşan hacim genişlemeleriyle alt yapı bozulur, derzlerden bitkiler çıkar, üzerine basınca su sıçratır. Bu nedenle devamlı tamir ve bakım kaçınılmazdır. Homojen bir malzeme olan DESENLİ & RENKLİ ASFALT ise bakım gerektirmez, su veya vakumlu süpürge araçları ile kolayca temizlenebilir. 
 
SAĞLIKLI : Kilitli parke taşlarda derzlerden saçılan bitkilerin yok edilmesi için kullanılan kimyasallar çevre sağlığına zarar verir. Derz dolgusu kumlar ise rüzgar da uçuşarak yayaları rahatsız eder. DESENLİ & RENKLİ ASFALT 'ta bu sakıncalar yoktur. 
 
GÜVENLİ: Herhangi bir toplumsal olayda yerden kolaylıkla sökülebilen taşlar kötü niyetle kullanılabilir. DESENLİ & RENKLİ ASFALT ' ta tam güvenliktesiniz. 
UYUMLU : Tarihsel ve kentsel doku ile uyumlu olması ve istenilen şekilde baskı yapılabildiği için restorasyon çalışmaları için ideal çözümdür. 

 
ETİKETLER: ASFALT NEDİR,ASFALT NERELERDE KULLANILIR,ASFALT NEDEN YAPILIR,ASFALT MSDS,ASFALTIN ÖZELLİKLERİ,ASFALT ÇEŞİTLERİ,ASFALT EMÜLSİYONU,ASFALT DESENLERİ,ASFALT NERELERDE KULLANILIR,ASFALT NEREDE KULLANILIR,ASFALTIN ZARARLARI,ASFALTIN YARARLARI,ASFALT,YOL YAPIMI,

HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ